Algemene Marsen van de Koninklijke Landmacht
Mars van de jonge Prins van Friesland
Componist: Onbekend
De Mars van de Jonge Prins van Friesland is een compositie ontstaan in het begin van de 18e eeuw als eerbetoon aan prins Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, een stadhouder die een voorouder is van het huidige Nederlandse koningshuis. De componist blijft helaas onbekend. Deze mars heeft door de jaren heen zijn betekenis behouden en wordt vandaag de dag nog steeds gespeeld bij militaire ceremonies. De mars vervangt het volkslied wanneer een hoge gast, maar wel lager dan het staatshoofd, de ceremonie betreed.
Deze mars is opgenomen in het Ceremonieel & Protocol van defensie.
Inspectiemars
Componist: J.P. Laro
Deze mars is opgenomen in het Ceremonieel & Protocol van defensie als officiële inspectiemars voor de Koninklijke Landmacht algemeen.
IGK Mars
Componist: J.P. Laro (dirigent Johan Willem Friso Kapel en Marinierskapel)
Titel: Inspecteur Generaal Krijgsmacht Mars
Deze mars is een compilatie van de defileermarsen van de vier onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. De mars begint met de defileermars van de Koninklijke Marine, gevolgd door de Grenadiersmars voor de Koninklijke Landmacht. Vervolgens klinkt de defileermars van de Koninklijke Luchtmacht, en de mars wordt afgesloten met de defileermars van de Koninklijke Marechaussee.
Huldigingsmarsch

Componist: C.L. Boer (Kapelmeester Koninklijke Militaire Kapel van het regiment Grenadiers en Jagers)
Titel: Huldigingsmarsch
Gecomponeerd in 1923 ter gelegenheid van het Regeringsjubileum van Hare Majesteit de Koningin.
Opgedragen aan den Generaal Majoor H.C.J. ter Beek, adjudant i.b.d. van H.M. de Koningin en Oud-Commandant van de Brigade Grenadiers en Jagers.
Deze mars is opgenomen in het Ceremonieel & Protocol van defensie als officiële defileermars voor de Koninklijke Landmacht algemeen.
Nulli Cedo
Componist: J.P. Laro
Titel: Nulli Cedo (Ik wijk voor niets)
Wordt gespeeld wanneer eenheden van het wapen der infanterie defileren die tot meer dan één regiment behoren en wisseling van marsen niet gewenst is.
Deze mars is opgenomen in het Ceremonieel & Protocol van defensie als officiële defileermars voor het Wapen der Infanterie.
Mars van het 1e legerkorps
Componist: J.P. Laro
Titel: Mars van het 1e legerkorps
"Deze door de uitgeverij Basart (Strengholt) bekroonde mars werd in februari 1960 door de toenmalige legerkorpscommandant, Ltn. Gen. P. Gips, als officiële mars van het 1ste Legerkorps aanvaard. De uit 3 delen bestaande mars symboliseert het dreigend gevaar van de vijand (mineur); dan het officiële signaal ‘Voorwaarts’ met het optrekkende Legerkorps. Het trio geeft met veel trompetgeschal de overwinningsvreugde weer."
Bron: Achterkant CD-hoes Op mars met de Johan Willem Friso Kapel o.l.v. Kapitein J.P. Laro
Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er in Europa een nieuwe geopolitieke realiteit. De oprichting van de NAVO in 1949 was een belangrijke stap in de gezamenlijke verdediging van West-Europa tegen het communisme. In dit kader werd het 1e Legerkorps van Nederland opgericht, voortkomend uit de eerste vredesdivisie van 1936. Dit korps symboliseerde de vastberadenheid van Nederland om bij te dragen aan de collectieve veiligheid in Europa.
Het 1e Legerkorps was verantwoordelijk voor de verdediging van een deel van de Noord-Duitse Laagvlakte en maakte deel uit van de Northern Army Group van de NAVO. Het korps omvatte diverse eenheden, waaronder infanterie en artillerie, en nam deel aan talrijke militaire oefeningen om de samenwerking binnen de NAVO te versterken.
Na de toetreding van West-Duitsland tot de NAVO in 1955 kreeg het korps de taak om een strategisch gebied in Noord-Duitsland te verdedigen. Vanaf 1963 was een deel van het korps gestationeerd in Duitsland, met Seedorf als uitvalsbasis.
Met de val van het IJzeren Gordijn in 1989 kwam er in 1995 een einde aan het 1e Legerkorps. Dit markeerde de overgang naar het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps, dat samen met Duitsland opereert als staf-element voor grootschalige operaties.
Deze mars is opgenomen in het Ceremonieel & Protocol van defensie als officiële defileermars bij grote landmachteenheden.
B.L.S-Mars

Componist: J.P. Laro (/ S. van der Poort?)
Titel: B.L.S. Mars
Mars Bevelhebber Landstrijdkrachten
Deze mars is opgenomen in het Ceremonieel & Protocol van defensie als officiële defileermars bij grote landmachteenheden.
Hollands Glorie
Componist: J.P. Laro
Titel: Hollands Glorie, NTC Mars
Nationaal Territoriaal Commando
De term Hollands Glorie wordt vaak gebruikt om de trots, schoonheid en historische betekenis te beschrijven. Deze mars symboliseert de waardering en nationale trots voor het Nationaal Territoriaal Commando.
Deze mars is opgenomen in het Ceremonieel & Protocol van defensie als officiële defileermars bij grote landmachteenheden.
Mars van de 4e divisie
Componist: J.P. Laro
Titel: Mars van de 4e divisie
De 4e Divisie werd in 1905 opgericht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd de divisie gemobiliseerd en fungeerde als strategische reserve. Na de Val van Antwerpen in 1915 werd de focus van de divisie verlegd naar de verdediging van de westelijke delen van Zuid Nederland.
Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 waren er twee legerkorpsen opgesteld in de Grebbelinie, met in totaal vier infanteriedivisies. In het noorden bevond zich het IVe Legerkorps, met de 7e en 8e Divisie, terwijl het IIe Legerkorps in het zuiden de 2e en 4e Divisie omvatte. Na de capitulatie van het Nederlandse leger op 15 mei 1940 werd het gehele veldleger ontbonden.
Na de oorlog, in januari 1949, werd de oprichting van een legerkorps goedgekeurd, en de 4e Divisie werd op 1 februari 1953 heropgericht. In de jaren daarna werden verschillende reorganisaties doorgevoerd, waaronder de vorming van een nieuwe Eerste Divisie (1e divisie 7 december). Op 19 mei 1993 werd de 5e divisie opgeheven en vormden de eerste en de vierde gezamenlijk het Eerste Legerkorps, waarna dit na de val van het IJzeren Gordijn in 1995 geheel is opgeheven.
Deze mars is opgenomen in het Ceremonieel & Protocol van defensie als officiële defileermars bij grote landmachteenheden.
Mars van de 5e divisie

Componist: E. Roosegaarde Bisschop
Titel: 5de divisie
Instrumentatie: J. Weistra
Gecomponeerd in 1962
Deze mars ontstond tijdens de zomermaanden 1962, toen de gehele mobilisabele 5e Divisie voor herhalingsoefeningen in La Courtine was onder bevel van Gen. Maj. G.H. Christan; de componist was toen diens Kapitein-adjudant. Op de ‘Jour de l’amitié Franco-Néerlandais’ in La Courtine zou de mars geïnaugureerd worden door het Fanfarekorps der Genie, doch door een noodlottig vliegongeval met een Ned. Pipercub werden alle feesten afgelast. De mars werd als officiële mars van de 5e Divisie door Gen. Maj. Christan aanvaard. In Nederland bracht o.a. de J.W.F. Kapel deze mars reeds enige malen ten gehore."
Bron: Achterkant CD-hoes Op mars met de Johan Willem Friso Kapel o.l.v. Kapitein J.P. Laro
Deze mars is opgenomen in het Ceremonieel & Protocol van defensie als officiële defileermars bij grote landmachteenheden.
Mars van de 1e divisie 7 december
Componist: J.P. Laro
De mars van de 1e divisie 7 december is een trotse mars over deze eenheid. De divisie werd opgericht in 1946 om orde en rust te gaan herstellen in Nederlandsch-Indië. Dit mondde uit in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog.
De divisie ontleent zijn naam aan de rede van Koningin Wilhelmina op 7 december 1942 in Londen, waarin ze de toekomst van de relatie tussen Nederland en zijn overzeese gebieden besprak.
In 1958-1959 werd de divisie omgevormd tot een snelle inzetbare eenheid binnen de NAVO. Na de val van het IJzeren Gordijn werd de divisie ingezet voor vredesmissies in Bosnië en Afghanistan onder VN-mandaat. Op 1 januari 2004 werd de divisie opgeheven en werd de naam "7 December" toegekend aan de Luchtmobiele Brigade.
Deze mars is opgenomen in het Ceremonieel & Protocol van defensie als officiële defileermars bij grote landmachteenheden.
De Nederlandsche Leeuw Marsch

Componist: P. de Rook
Titel: De Nederlandsche Leeuw Marsch
De Nederlandse Leeuw, een gekroonde klimmende heraldische leeuw die in zijn rechterklauw een opgeheven zwaard en in zijn linkerklauw een bundel pijlen vasthoudt, is al eeuwenlang het symbool van de Nederlandse landstrijdkrachten. Deze leeuw vertegenwoordigt niet alleen de landsheer, maar ook de gewapende macht van het koninkrijk en de eenheid van de Nederlandse gewesten in de Unie van Utrecht.
Het wapen van de Nederlandse Leeuw gaat terug naar de Habsburgse tijd en heeft zich ontwikkeld tot een krachtig symbool dat in verschillende vormen door de eeuwen heen is gebruikt. Het zwaard staat voor de militaire macht en de bundel pijlen symboliseert de samenhorigheid van de verschillende gewesten. De Leeuw zelf is te traceren naar het helmteken van de Habsburgers en is door de opstandelingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog verder geadopteerd als een teken van verzet en onafhankelijkheid.
In de loop der tijd heeft de betekenis van de Leeuw en het bijbehorende embleem evoluties ondergaan, maar de kern blijft: het symboliseert de verdediging van de Nederlandse soevereiniteit en de eenheid van het Koninkrijk. Tegenwoordig is de Nederlandse Leeuw een prominent onderdeel van het wapen en het logo van de Koninklijke Landmacht, waar het nog steeds de trots en de geschiedenis van de Nederlandse strijdkrachten vertegenwoordigt.
B.N.M.O.-Mars
Componist: J.P. Laro
Mars voor de Bond voor Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers
Staten van Holland
Componist: Anonymous
Deze mars wordt gespeeld bij ceremonies, zoals de ontvangstceremonie van de nieuwe bewindslieden van het Ministerie van Defensie in juni 2024. Het is een verwijzing naar een vroege vorm van democratie -geen moderne democratie zoals we die nu kennen- waarin een bestuursorgaan was vertegenwoordigd en gezamenlijke beslissingen werden genomen over belangrijke kwesties zoals belastingheffing, wetgeving en defensie.
De Staten van Holland waren het bestuursorgaan van het gewest Holland tijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588–1795). Holland was het rijkste en machtigste gewest van de republiek en had een aanzienlijke invloed op het beleid van het gehele land. De Staten van Holland bestonden uit vertegenwoordigers van steden en adel. In totaal waren er 18 zetels, waarvan er 12 waren gereserveerd voor de belangrijkste steden, zoals Amsterdam, Leiden, Rotterdam, en Den Haag. De overige zes zetels vertegenwoordigden de adel. De steden hadden echter de meeste invloed, aangezien Holland een sterk verstedelijkte provincie was.
Hulde aan het leger

Componist: M. Somers
Titel: Hommage a l'Armée
In 't gelid

Componist: B.J.M. van der Werd
Titel: Mars In 't gelid
La fille du Régiment

Componist: Jos. Kessels
Titel: La fille du Régiment
Le plus beau regiment

Componist: Julius Jaeger
Titel: Le plus beau regiment
Opgedragen aan den Weledelgestrengen Heer P.R. Goudschaal, Kapitein Adjudant van het 1e regiment infanterie.
De Luitenant Adjudant Mars

Componist: P. A. Stenz
Titel: De Luitenant Adjudant Marsch
Onze Koningin

Componist: B.Wolf (Directeur der Oud-Hollandsche Kapel)
Titel: Onze Koningin - Defileermarsch voor het Nederlandsche Leger
Flink in de pas

Componist: L. Th. Felten
Titel: Marsch Militair - Flink in de pas
Ons leger

Componist: W.F. Breman
Titel: Ons Leger
Gecomponeerd in 191?
Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende Willem Frederik Breman in Friesland. Gedurende deze periode van onzekerheid en spanning in Nederland vond hij een manier om de zinnen van zijn medesoldaten te verzetten. Met zijn muzikale talenten wist hij de avonden voor de manschappen te verlichten, vooral tijdens zijn tijd in Bergen op Zoom. Daar begeleidde hij de beroemde chansonnière Jean-Louis Pisuisse, die met zijn optredens de soldaten een hart onder de riem stak. Hier schreef Breman ook zijn mars "Ons Leger".
Deze mars is geschreven voor de Nederlandse Vereeniging "Ons Leger", tegenwoordig de Koninklijke Nederlandse Vereniging Ons Leger. Deze is opgericht in 1912 en benadrukt waar het ook maar kan dat we een krijgsmacht nodig hebben met gemotiveerd personeel en met de juiste uitrusting om het eigen grondgebied en dat van alle NAVO-partners te beschermen en de rechtsorde en stabiliteit de wereld te bevorderen.
Op commando

Componist: M. Kleij
Titel: Op commando
Officierenhulde

Componist: M.J.H. Kessels
Titel: Officierenhulde
Opgedragen aan Z. Exc. Generaal C.J. Snijders, opperbevelhebber van Land- en Zeemacht
Ontwaakt

Componist: Jos M.C. Haak
Titel: Ontwaakt
Aan den Heer Generaal-Majoor P. Kleijnhens, Chef voor het Bureau Ontwikkeling en Ontspanning der Gemobiliseerde Troepen
Tekst:
Waakt op, waakt op met trommelslag,
met trommel en trompet!
Het is geen tijd van slapen meer,
komt allen uit uw bed.
Komt neem de wapenen ter hand,
De vijand toch genaakt.
Staat pal voor 't lieve vaderland,
ontwaakt, ontwaakt ontwaakt!
Wij strijden, wij lijden,
voor God en Vaderland
Staat pal, staat pal. Al loeit d'orkaan
al schrijnt het oorlogswee.
Wij maken voor ons volksbestaan,
En strijden voor den vree!
Wij zweren allen eens van zin,
Nogmaals den eed van trouw.
Voor God, voor Land, voor Koningin,
Voor 't Rood, het Wit, het blauw!
Wij strijden, wij lijden,
voor Neerland en Nassau.
Regiments-Adjudant-Marsch

Componist: L.L. Lips
Titel: Regiments-Adjudant Marsch
De Garde
Componist: Cornelius Herminus Rijke (pseudoniem: C.J.N. Cori of Charl. H. Ridée)
Gecomponeerd in 1949
Deze mars is geschreven in de naoorlogse periode, een tijd waarin Nederland zijn leger opnieuw opbouwde na de ontberingen van de Tweede Wereldoorlog. De Garde weerspiegelt de hernieuwde trots en kracht van het leger in die tijd. De muziek heeft een sterk, majesteitelijk karakter, passend bij de waardigheid en discipline van de garde-eenheden.
Te Wapen!

Componist: H.C. Wins (reserve-Kapitein der Landweer)
Titel: Te Wapen!
Landweermobilisatie-Marsch 1914
Gecomponeerd in 1915
Eerbiedig opgedragen aan den Hoogedelgestrengen Heer W.J.R. Lanzing, Reserve-Luitenant-Kolonel, Commandant van het 5e Bataljon Landweerinfanterie en aan de verdere Officieren tot het Bataljon behoorende, of daarbij gedurende de mobilisatie dienstdoende.
In 1915 bevond Nederland zich in een periode van spanning en onzekerheid. De mobilisatie van 1914, die was uitgeroepen als reactie op de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog, had een diepgaande impact op de samenleving en het militaire apparaat. Hoewel Nederland neutraal bleef, waren de gevolgen van de oorlog in de buurlanden voelbaar. De angst voor een mogelijke inval en de noodzaak om het land te beschermen, leidden tot een hernieuwde focus op defensie en militaire organisatie.
De Landweer, een reservistenleger dat was opgericht om in tijden van crisis het reguliere leger te ondersteunen, speelde een cruciale rol tijdens deze mobilisatie.
Luitenant-Generaal Snijders-Marsch

Componist: P.A. Stenz
Opgedragen aan Zijne Excellentie Luitenant-Generaal W.F.G. Snijders, inspecteur der infanterie.
Luitenant-kolonel Cornelis Jacobus Snijders had een belangrijke rol als inspecteur der infanterie, een functie die hij bekleedde voordat hij uiteindelijk opperbevelhebber werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn tijd als inspecteur der infanterie viel in een periode waarin het Nederlandse leger zich aanpaste aan moderne ontwikkelingen in oorlogvoering, hoewel Nederland tijdens deze jaren niet actief betrokken was bij grote oorlogen.
Als inspecteur der infanterie was hij verantwoordelijk voor het toezicht op de infanterietroepen, de kern van het Nederlandse leger. Deze functie omvatte het verbeteren van de opleiding, het toezicht houden op tactieken en strategieën, en het verzekeren van de algehele paraatheid van de infanterie-eenheden. De inspecteur der infanterie speelde een cruciale rol in de modernisering van de troepen, vooral in het licht van de veranderingen in oorlogvoeringstechnologie en tactieken in de vroege 20e eeuw.
Snijders’ werkzaamheden als inspecteur der infanterie maakten hem hoogstwaarschijnlijk een belangrijke invloedrijke figuur, wat ertoe kan hebben geleid dat een mars aan hem werd opgedragen. Zijn werk zou de infanterie hebben voorbereid op de uitdagingen die Nederland zou kunnen tegenkomen, hoewel het land uiteindelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal bleef.
Generaal Snijders Marschlied

Componist: Gerrit van Weezel
Titel: Generaal Snijders Marschlied
Soldaten Marschlied 1914-1915
Aan Zijne Excellentie opgedragen en met diens hooge toestemming in den handel gebracht blijkens achterstaand schrijven.
Het lied is opgedragen aan "Zijne Excellentie," wat suggereert dat het gericht is aan deze opperbevelhebber Generaal Snijders
Cornelis Jacobus Snijders (1852-1939) was een Nederlandse generaal die tijdens de Eerste Wereldoorlog de opperbevelhebber van het Nederlandse leger was. In de jaren vóór zijn aanstelling als opperbevelhebber diende hij onder andere als officier bij de artillerie en inspecteur der infanterie. Na een lange loopbaan, waarin hij verschillende hoge functies bekleedde, werd hij in 1914 benoemd tot opperbevelhebber van het Nederlandse leger. In die rol was hij verantwoordelijk voor de algehele mobilisatie en de defensieve voorbereidingen van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Marsch van Prins Eugenius
Componist: Onbekend
Prins Eugenius van Savoye had een complexe relatie met Nederland. Hij kan worden beschouwd als een bondgenoot van de Republiek in zijn strijd tegen de gemeenschappelijke vijand, Frankrijk, vooral tijdens de Spaanse Successieoorlog. Samen met de Engelse hertog van Marlborough speelde Eugenius een belangrijke rol in de militaire samenwerking tussen de Habsburgse monarchie, Engeland, en de Nederlandse Republiek, met als doel de Franse expansie onder Lodewijk XIV te stoppen.
Eugenius was dus een bondgenoot van de Nederlanden in deze oorlog, vooral gezien hun gedeelde belangen in het behouden van de balans van macht in Europa. Met name tijdens veldslagen zoals de Slag bij Blenheim (1704) vocht hij aan de zijde van de Republiek tegen de Fransen. Hij was echter niet altijd direct betrokken bij de Nederlanden, aangezien hij ook verantwoordelijk was voor het Habsburgse leger in andere delen van Europa, zoals in Hongarije tegen de Turken.
Zijn rol als gouverneur van de Oostenrijkse Nederlanden vanaf 1713 was meer symbolisch dan actief, omdat hij het bestuur grotendeels aan anderen overliet. Zijn benoeming tot gouverneur was een erkenning voor zijn militaire verdiensten, maar zijn invloed op Nederland bleef beperkt tot de gezamenlijke oorlogsinspanningen tegen Frankrijk.
Deze mars was in gebruik bij het Nederlandsche leger tijdens de Spaanse successie-oorlog 1702-1713.
Marsch van Prins Eugenius II

Componist: Onbekend
Titel: Tweede Marsch van Prins Eugenius
Marsch van Marlborough
Componist: Onbekend
Diverse bronnen schrijven de mars toe aan Anton Tischler, die van 1841 tm 1891 kapelmeester was van het Oostenrijkse 19e Infanterieregiment. Echter was deze mars al in gebruik bij het Nederlandse leger tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1714), wat betekent dat de mars veel ouder is dan kapelmeester Anton Tischler . De verwarring kan voortkomen uit het feit dat Tischler wellicht een nieuwe bewerking of versie van de mars heeft geschreven, maar niet de oorspronkelijke componist is.
De mars is opgedragen aan John Churchill, hertog van Marlborough, een van de meest vooraanstaande militaire leiders van het begin van de 18e eeuw. Marlborough verwierf internationale faam door zijn militaire strategieën tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701–1714), waarin hij de geallieerde troepen van Engeland, de Nederlandse Republiek (met generaal Menno van Coehoorn) en het Habsburgse Rijk naar enkele doorslaggevende overwinningen leidde. Hij stond aan het hoofd van de gezamenlijke strijdkrachten en voerde grote veldslagen op het Europese vasteland, zoals de Slag bij Blenheim (1704), de Slag bij Ramillies (1706), de Slag bij Oudenaarde (1708) en de Slag bij Malplaquet (1709), waarbij hij de Franse troepen onder leiding van Lodewijk XIV zware nederlagen toebracht. Deze veldtochten waren cruciaal voor het keren van de Franse expansie en versterkten de alliantie tussen de betrokken mogendheden, waarmee ze een belangrijk hoofdstuk in de Europese geschiedenis schreven.
De mars bevat het lied "Marlborough s'en va-t-en guerre," dat ontstond tijdens of kort na de Spaanse Successieoorlog, toen Marlborough een sleutelrol speelde in de militaire conflicten. Dit deuntje, dat al snel populair werd, vooral in Frankrijk, zou later evolueren tot de welbekende melodie van "For He's a Jolly Good Fellow."
Deze mars was in gebruik bij het Nederlandsche leger tijdens de Spaanse successie-oorlog 1702-1713.
Marsch van Oxenstierna

Componist: Onbekend
Titel: Marsch van Oxenstierna
Axel Oxenstierna (1583-1654) was een Zweedse staatsman die een belangrijke rol speelde in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) en in de diplomatieke betrekkingen tussen Zweden en andere Europese landen, waaronder de Nederlandse Republiek. Hij had zelf geen directe betrokkenheid bij het Nederlandse leger, maar hij stond bekend als een briljant strateeg en staatsman, wiens leiderschap had geholpen om een machtige speler te worden in Europa. Zijn bestuurlijke hervormingen en diplomatieke successen maakten hem een bewonderde figuur, ook buiten Zweden. Daarnaast waren Zweden en de Nederlandse Republiek bondgenoten in hun strijd tegen de Habsburgse overheersing in Europa tijdens de Dertigjarige Oorlog. Oxenstierna was als kanselier van Zweden de architect van het Zweedse buitenlandse beleid en onderhield nauwe diplomatieke banden met Nederland. Dit bondgenootschap kan hebben bijgedragen aan wederzijds respect.
Deze mars was in gebruik bij het Nederlandsche leger tijdens de Spaanse successie-oorlog 1702-1713.
Marsch de Taptoe

Componist: Onbekend
Titel: Marsch de Taptoe
Deze mars was in gebruik bij het Nederlandsche leger tijdens de Spaanse successie-oorlog 1702-1713.
Welkomst-groet Marsch

Componist: Fr. Dunkler (kapelmeester stafmuziek van het regiment Grenadiers en Jagers, latere Koninklijke Militaire Kapel)
Titel: Welkomst-Groet Marsch
Militaire Mars

Componist: P.A. Stenz (Kapelmeester 6e Regiment Infanterie Breda, nu Regiment Limburgse Jagers)
Titel: Marche-Militaire
Mars: Mijn Groet

Componist: P.A. Stenz (Kapelmeester 6e Regiment Infanterie Breda, nu Regiment Limburgse Jagers)
Titel: Mijn Groet
Goedemorgen Mars

Componist: P.A. Stenz (Kapelmeester 6e Regiment Infanterie Breda, nu Regiment Limburgse Jagers)
Titel: Good-Morning
Geschreven in 1890
Eerste vredesklanken

Componist: P.A. Stenz (Kapelmeester 6e Regiment Infanterie Breda, nu Regiment Limburgse Jagers)
Titel: Eerste Vredesklanken Marsch
Geschreven in 1918 (waarschijnlijk)
Dilettanten Mars

Componist: P.A. Stenz (Kapelmeester 6e Regiment Infanterie Breda, nu Regiment Limburgse Jagers)
Titel: Dilettanten Marsch
Deze mars is waarschijnlijk geschreven als een satirische of humoristische mars, bedoeld voor een gelegenheid waarin de militaire sfeer op een luchtige manier werd belicht. In de periode tussen 1900 en 1919, toen de mars waarschijnlijk werd gecomponeerd, werd muziek in het leger vaak gebruikt om het moreel te bevorderen en om een gevoel van kameraadschap en traditie te versterken.
Het gebruik van het woord "dilettant" (wat verwijst naar iemand die iets beoefent zonder er een diepgaande of professionele kennis van te hebben) suggereert dat de mars mogelijk een knipoog was naar mensen die in militaire functies werden geplaatst zonder de nodige ervaring of toewijding.
Bruilofts Mars

Componist: P.A. Stenz (Kapelmeester 6e Regiment Infanterie Breda, nu Regiment Limburgse Jagers)
Titel: Bruilofts-Marsch
Hulde aan Generaal Winkelman


Componist: Marjora
Titel: Hulde aan Generaal Winkelman
Generaal Henri Winkelman (1876–1952) was tijdens de Duitse inval in mei 1940 opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten. Hij speelde een cruciale rol in de verdediging van Nederland tijdens de Slag om Nederland in de Tweede Wereldoorlog.
Winkelman begon zijn militaire carrière aan de Koninklijke Militaire Academie en bekleedde daarna diverse functies binnen de Nederlandse krijgsmacht. In 1934 werd hij benoemd tot luitenant-generaal. Hoewel hij in 1938 met pensioen ging, werd hij in 1939 teruggeroepen vanwege de toenemende dreiging van een Duitse invasie.
Op 10 mei 1940 viel Duitsland Nederland binnen. Winkelman stond voor de zware taak om het slecht uitgeruste Nederlandse leger te leiden tegen de moderne Wehrmacht. Ondanks hevige weerstand in onder andere Rotterdam en langs de Grebbelinie werd Nederland na het bombardement op Rotterdam op 14 mei gedwongen tot capitulatie.
Op 15 mei 1940 tekende Winkelman namens Nederland de overgave in Rijsoord, bij Rotterdam. Met deze beslissing wilde hij verdere vernietiging en burgerslachtoffers voorkomen. Na de capitulatie bleef hij aanvankelijk in Nederland, waar hij zich kritisch uitliet over de Duitse bezetting. In 1940 werd hij door de bezetter gevangengenomen en naar Duitsland overgebracht. Daar bleef hij tot het einde van de oorlog in krijgsgevangenschap.
Na zijn vrijlating keerde Winkelman terug naar Nederland, waar hij een teruggetrokken leven leidde tot zijn overlijden in 1952.
Naar de toekomst

Componist: Sam Vlessing
Titel: Vers l'Avenir Marche
A mon ami Joh. Schuitemaker
De mars Vers l’Avenir (Naar de toekomst) is een militaire compositie van Sam Vlessing, opgedragen aan zijn vriend Joh. Schuitemaker. Wie deze Schuitemaker precies was, is niet bekend.
Rond 1929-1930 woonde Vlessing in IJmuiden en componeerde diverse marineliedjes en militaire marsen. Vermoedelijk hangt dit samen met de uitbreiding van het sluizencomplex bij Fort IJmuiden in dezelfde periode. Fort IJmuiden is een belangrijk verdedigingswerk aan de monding van het Noordzeekanaal en onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De uitbreiding van de sluizen vergrootte de toegang tot de haven van Amsterdam aanzienlijk en versterkte de strategische betekenis van het gebied. Deze vooruitgang en de daarmee gepaard gaande positieve blik op de toekomst, verklaart ook de titel van de mars.
Het Erekruis

Componist: Maurits Samehtini
Titel: Croix d'Honneur, Marche Militaire
Veteranenmars
Componist: Geert Flik
Gecomponeerd in de jaren '90.