Requiem voor de gevallenen
De Nederlandse Taptoe Hymne van J.P. Laro gespeeld op 2 juli 2024 door de Koninklijke Militaire Kapel "Johan Willem Friso" een dag na het overlijden van collega-trompettist sergeant-majoor Herbert Vreeman.

Tweede Wereldoorlog
Jacobs, Christoffel Johannes Wilhelmus

Leeftijd: 28 jaar
Geboortedatum: 06 januari 1912.
Onderdeel: 6 Compagnie, Depotbataljon Jagers.
Rang: Gewoon dienstplichtig soldaat.
Functie: Hoornblazer.
Datum en locatie van sneuvelen: 10 mei 1940, Kamp Waalsdorp
Wijze van sneuvelen: Jager Jacobs is, bij het eerste bombardement op Kamp Waalsdorp (waarbij een voltreffer op barak 9 insloeg), gesneuveld. Hierbij waren meerdere doden en zwaargewonden te betreuren. Jager Jacobs overleed dezelfde dag (of werd dood binnengebracht) in het Rode Kruis-ziekenhuis in Den Haag.
1 Depot Infanterie, onder bevel van reserve luitenant-kolonel J. Moorman, bestond uit Staf, Depot Bataljon Grenadiers, Depot Bataljon Jagers en 4 Depot Bataljon. Het was gelegerd te Den Haag (noodkazernes in scholen) en in kamp Waalsdorp. Het was o.m. belast met de afsluiting van de binnenstad en het verlenen van militaire bijstand aan de gemeentepolitie. Omstreeks 04:00 uur op 10 mei werd het kamp Waalsdorp gealarmeerd door vijandelijke bommenwerpers, welke op een der barakken een voltreffer plaatsten, die de slapende rekruten meerdere (uiteindelijk acht (8)) gesneuvelden en 20 zwaargewonden bezorgde. Aan de opdracht van het depot werd voldaan door het innemen van een stelling lopende over de vlakte van Waalsdorp en west van het Pompstation. Voorts werd de afsluiting van de binnenstad bevolen. De volgende dagen hebben de troepen actief deelgenomen aan bewakings- en patrouillediensten in en om de Residentie. Op 14 mei wierpen de Duitse bommenwerpers nog enige bommen op het zwak bezette kamp Waalsdorp, hetgeen nog twee doden en drie gewonden kostte.
Bron en meer informatie: www.dodenboekgrenadiersenjagers.nl
Van der Kolk, Jacobus
Leeftijd: 20 jaar
Geboortedatum: 25 oktober 1919
Onderdeel: 4-22 Depotbataljon
Rang: Soldaat
Functie: Hoornblazer
Datum en locatie van sneuvelen: 10 mei 1940, vliegveld Ockenburg, Loosduinen
Onderscheiding: Bronzen Kruis
Wijze van sneuvelen: "Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door in de vroege morgen van 10 mei 1940 als hoornblazer, ingedeeld bij de Bewakingscompagnie van het hulpvliegveld "Ockenburg", nadat vijandelijke troepen met transportvliegtuigen, evenals valschermspringers overmachtig in aantal waren geland, onder 's vijands vuur alarm te blazen en enige tijd daarna onder hevig vijandelijk vuur, terwijl hij reeds zwaar was gewond en zich nagenoeg ongedekt aan 's vijands zijde van een wal bevond, nogmaals alarm te blazen tot zijn krachten hem begaven en hij overleed." (Bron: E. Müller. Het Kruis van Verdienste)
Bron: www.oorlogsbronnen.nl en de Oorlogsgravenstichting
Müller, E. (2016). 1941-2016, Het Kruis van Verdienste. Voor moedig en beleidvol optreden. Ridderkerk, Nederland: Studiekring Ridderorden en Onderscheidingen
Nico Fruijt van Hertog

Leeftijd: 27 jaar
Geboortedatum: 10 december 1912
Onderdeel: 3-I-27 R.I. (3e Bataljon 27e Regiment Infanterie)
Rang: Soldaat
Functie: Tamboer
Datum en locatie van sneuvelen: 10 mei 1940, Moergestel
Als op 10 mei van dat jaar de Duitse inval plaatsvindt, moet Nico’s eenheid de stellingen aan het Defensiekanaal in sector Deurne verlaten. Per vrachtwagen trekken de mannen zich westwaarts terug, terwijl Duitse jagers hen voortdurend onder vuur nemen, zodat ze telkens van en op de vrachtwagens moeten springen.
Op de Oirschotseweg bij Moergestel wordt het konvooi opnieuw aangevallen. Nico en zijn dienstkameraad Van Beveren springen opnieuw van de wagen en duiken de struiken in. Als de kogelregen voorbij is, gaat Van Beveren op zoek naar Nico. Hij vindt hem bewusteloos in de struiken met een ernstige verwonding aan zijn been. Nico wordt door Van Beveren en drie kameraden naar een nabijgelegen boerderij gebracht, waar een gewondenpost is ingericht. De dokter denkt dat Nico het wel zal halen, maar zijn toestand verslechtert plotseling. Nico komt nog even bij kennis, maar weet dat hij gaat sterven. Van Beveren probeert hem te troosten, maar moet hem uiteindelijk achterlaten. Diezelfde dag nog bezwijkt Nico aan zijn verwonding.
Jansen, Theophiel Gerard

Leeftijd: 30 jaar
Geboortedatum: 19 november 1909
Onderdeel: 6e Compagnie 22e Depot Bataljon
Rang: Soldaat
Functie: Tamboer
Datum en locatie van sneuvelen: 10 mei 1940, Leiden
Gesneuveld bij een poging om geweren en munitie van de gesneuvelden bij de Haagsche Schouw te redden.
Bron: www.oorlogsbronnen.nl, Oorlogsgravenstichting en www.mei1940.nl
Gremmen, Theodorus Petrus
Leeftijd: 32 jaar
Geboortedatum: 2 augustus 1907
Onderdeel: 3=II-32 R.I.
Rang: soldaat
Functie: Tamboer
Datum en locatie van sneuvelen: 12 mei 1940, Rotterdam Maasstation
De soldaat Gremmen kwam waarschijnlijk om het leven door een bom die rond het Maasstation viel rond het middaguur op 12 mei. Langs het Boerengat lagen stellingen waarin zijn compagnie zat. Hij werd op 23 mei door de politie te water in de Maas gevonden.
Ommeren, van, Chr.
Leeftijd: 26 jaar
Geboortedatum: 3 juli 1913
Onderdeel: 3=I-10 R.I. (3e Bataljon 10e Regiment Infanterie)
Rang: soldaat
Functie: Tamboer
Datum en locatie van sneuvelen: 14 mei 1940, Veenendaal/Prattenburg
Om 5.00 uur met de CC gevallen toen de commandogroep van het scherm dat de aftocht van 10 R.I. moest dekken door de Duitsers in een verbeten gevecht werd gedood. Voordat hij stierf heeft hij zijn trommel nog begraven.
Bron: Leeuw, J. de (2012). Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940. Soesterberg, Nederland: ASPEKT.
Rosenberg, Jacob
Leeftijd: 27 jaar
Geboortedatum: 31 augustus 1912
Onderdeel: 1-I-39 R.I (1e bataljon 39e Regiment Infanterie)
Rang: Soldaat
Functie: Tamboer
Datum en locatie van sneuvelen: 15 mei 1940, Nieuw-Beijerland
Jacob Rosenberg diende als soldaat-tamboer bij 1-I-39 R.I. van het Nederlandse leger tijdens de mobilisatie. Hij was gestationeerd bij de veiligheidsstelling Willemstad in Noord-Brabant. Hij is van daaruit waarschijnlijk overgestoken en op de verdere terugtocht bij het veer vanNieuw-Beijerland terechtgekomen. Tijdens gevechten met Duitse troepen raakte hij gewond. Op 15 mei 1940 is hij waarschijnlijk door zelfdoding om het leven gekomen. Toen hij werd gevonden had hij het pistool nog in de hand.
Bron: Leeuw, J. de (2012). Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940. Soesterberg, Nederland: ASPEKT.
Emondt, Lodewijk Karel Alexander
Leeftijd: 63 jaar
Geboortedatum: 2 maart 1881
Onderdeel: Oost-Indische Leger (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger)
Rang: Korporaal
Functie: staftamboer en scherpschutter
Datum en locatie van sneuvelen: 14 februari 1945, burgerkamp te Pandang (Nederlands-Indië)
Bron: www.igv.nl
Lammers, Peter Wilhelmus Hubertus

Leeftijd: 37 jaar
Geboortedatum: 31 december 1906
Onderdeel: Nederlandse Brigade Prinses Irene
Rang: Sergeant
Functie: Kapelmeester (in Normandië bij de medische dienst)
Datum en locatie van sneuvelen: 14-8-1944, Chateau St. Come, Normandië
Peter is nog geen week in Normandië als tegen de avond op 14 augustus 1944 de stellingen en het Brigade-hoofdkwartier, nabij het kasteeltje in Chateau St. Come in Normandië, weer zwaar onder vuur worden genomen door zowel Duitse artillerie als mortieren. Het bos om het hoofdkwartier speelt de Duitsers in de kaart; de granaten ontploffen in de bomen en er daalt een enorme schervenregen op Irenemannen neer. Wachtmeester Lammers van de medische dienst wordt, terwijl hij onder een boom een brief ligt te lezen, door een van die scherven dodelijk geraakt en is daarmee de eerste gesneuvelde van de Brigade.
Bron en meer informatie: www.prinsesirenebrigade.nl
Jouvenaar, Gerardus Frederikus
Leeftijd: 68 jaar
Geboortedatum: 11 augustus 1878.
Onderdeel: Fanfare-Regiment Jagers.
Rang: Onder-kapelmeester.
Datum en locatie van overlijden: 2 mei 1945, Den Helderstraat 101 te Den Haag
Wijze van overlijden: Hongeroedeem door de Hongerwinter 1944-1945.
Bron en meer informatie: www.dodenboekgrenadiersenjagers.nl
Borst, Hendrikus Jacobus

Leeftijd: 25 jaar
Geboortedatum: 12 oktober 1919.
Onderdeel: Regiment Grenadiers.
Rang: Dienstplichtig soldaat.
Functie: Tamboer-hoornblazer
Datum en locatie van overlijden: 20 mei 1945, Lauterecken (Duitsland)
Grenadier Hendrikus Jacobus Borst was sinds 29 mei 1943 krijgsgevangene. Op 20 mei 1945 was hij, met zijn collega’s per trein, op weg naar huis. Grenadier Hendrikus Jacobus Borst is omgekomen toen een trein bestaande uit 50 wagons met aardappelen op de stilstaande trein, waarin hij zat, inreed. Hierdoor werden de achterste 4 wagons vernield. Een ooggetuige verklaarde dat er al doden naast de trein lagen toen hij eruit kroop. Grenadier Hendrikus Jacobus Borst probeerde, samen met Grenadier IJdo, uit zijn wagon weg te komen maar deze viel om en door de klap van de wagon waren zij beide op slag dood.
Bron en meer informatie: www.dodenboekgrenadiersenjagers.nl
De Ruijter-Korver

Bron: Oorlogsgravenstichting
Korea Oorlog
Martin Schuringa

Leeftijd: 34 jaar
Geboortedatum: 10-6-1916
Onderdeel: Nederlands Detachement Verenigde Naties (regiment Van Heutsz)
Rang: adjudant-onderofficier
Functie: begonnen als korporaal tamboer/hoornblazer-instructeur, tijdens de Koreaoorlog adjudant van bevelhebber luitenant-kolonel Marinus den Ouden.
Datum en locatie van overlijden: 12 februari 1951, Hoengseong, Zuid-Korea
Bij aankomst in Korea worden de Nederlandse troepen direct naar het front gestuurd vanwege de kritieke situatie. Ze nemen deel aan Operation Roundup, een offensief dat op 5 februari 1951 wordt ingezet om Noord-Koreaanse en Chinese troepen terug te dringen. Nadat zij echter op 11 februari de tegenaanval inzetten, breekt chaos uit onder de Zuid-Koreanen. De westerse troepen onder Amerikaanse aanvoering proberen zich vechtend terug te trekken richting Hoengseong, waarbij de Nederlanders worden opgedragen de terugtocht te dekken. De volgende dag, 12 februari, slagen Chinese troepen, verkleed als Zuid-Koreanen, erin via een gat in de verdediging de commandopost van de Nederlanders in Hoengseong aan te vallen. In het felle gevecht dat dan losbarst, komen vijftien Nederlandse militairen om het leven, waaronder Martin.
Herculesramp
Op 15 juli 1996 vond een tragische ramp plaats op Vliegbasis Eindhoven. Om twee minuten over zes stortte een Belgische C-130 Hercules neer, met aan boord het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht en vier bemanningsleden van de Belgische Luchtmacht. Na de crash werd de brandweercommandant door de luchtverkeersleider niet geïnformeerd over de aanwezigheid van passagiers in het vliegtuig. Hierdoor ging de brandweer ervan uit dat er alleen bemanning aan boord was, wat leidde tot een vertraging in de reddingswerkzaamheden. In plaats van direct te starten met het redden van slachtoffers, werd begonnen met bluswerk.
Van de 41 inzittenden kwamen 34 mensen om het leven, waaronder 30 leden van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht en 4 bemanningsleden. 3 mensen overleefden het ongeluk.
Naam | Woonplaats | Leeftijd | Rang | Instrument | Datum overlijden |
---|---|---|---|---|---|
Joop Bakker | Boxtel | 44 | Adjudant | 15 juli 1996 | |
Tom Beekman | Arnhem | 39 | Kapitein | 15 juli 1996 | |
Adrie de Bode | Helmond | 26 | Korporaal of sergeant | 15 juli 1996 | |
Joop de Boer | Franeker | 22 | Sergeant | 15 juli 1996 | |
Albert Boogaart | Steenbergen | 28 | Soldaat 1 | 15 juli 1996 | |
Michel Borggreve | 21 juli 1996 | ||||
Eveline van der Burgt | Bergen op Zoom | 26 | Soldaat 1 | 15 juli 1996 | |
Eric de Cloe | Andel | 24 | Soldaat | 15 juli 1996 | |
Marjolein Droogers | Bergen op Zoom | 23 | Soldaat 1 | 15 juli 1996 | |
Tim Ederveen | Helmond | 23 | Soldaat | 15 juli 1996 | |
Ronald Ender | Rosmalen | 24 | Soldaat 1 | 15 juli 1996 | |
Monique Garritsen | Hoensbroek | 23 | Korporaal | 15 juli 1996 | |
René Hendriksen | Sassenheim | 27 | Soldaat | 15 juli 1996 | |
Stefan Hofman | Maastricht | 22 | Soldaat 1 | 15 juli 1996 | |
Ashley Houdijk | Den Bosch | 18 | Slagwerk | 21 juli 1996 | |
Steven Janssen | Clinge | 27 | Soldaat 1 | 15 juli 1996 | |
Johan de Jong | Vianen | 27 | Soldaat 1 | 15 juli 1996 | |
Mark Kempen | Zeeland | 26 | Korporaal | 15 juli 1996 | |
Maurits Kossink | Borculo | 21 | Soldaat 1 | 15 juli 1996 | |
Remco van Leest | Lage Zwaluwe | 21 | Soldaat 1 | 15 juli 1996 | |
Robert Luiten | Eindhoven | 20 | Soldaat 1 | 15 juli 1996 | |
Jürgen Machielse | Standaardbuiten | 26 | Korporaal | 15 juli 1996 | |
Jarno Oomen | Brakel | 22 | Korporaal | 15 juli 1996 | |
Frans van Rossum | Vught | 23 | Soldaat 1 | 15 juli 1996 | |
Sjef van Sambeeck | Bladel | 27 | Korporaal | 15 juli 1996 | |
Hans Theelen | Boxtel | 48 | Kapitein | 15 juli 1996 | |
Falco Vegelin | Den Bosch | 21 | Soldaat | 15 juli 1996 | |
John Verdonk | Vught | 26 | Korporaal | 15 juli 1996 | |
Maurice Verheiden | Wessem | 25 | Soldaat 1 | 15 juli 1996 | |
Ronald Wolfs | Echt | 26 | Soldaat 1 | 15 juli 1996 |