Korps Nationale Reserve

Defileermars: Nationale Reserve

Componist: G. Buitenhuis

Deze mars is opgenomen in het Ceremonieel & Protocol van defensie als officiële defileermars bij het Korps Nationale Reserve.


Onz' Landstorm-Jagers

Componist: M.J.H. Kessels

Titel: Onz' Landstorm-Jagers, Nationale Marsch

 

De Landstorm Jagers waren een onderdeel van de Nederlandse Landstorm, een militair reservistencorps dat in de 19e en vroege 20e eeuw werd opgericht om extra militaire capaciteit te bieden in tijden van oorlog of nationale nood. De Landstorm bestond voornamelijk uit oudere reservisten en vrijwilligers die niet direct tot de reguliere krijgsmacht behoorden, maar toch beschikbaar waren voor verdedigingstaken. Binnen de Landstorm waren de Jagers licht bewapende troepen, vaak gespecialiseerd in infanterietactieken zoals verkenning, patrouilles en het verdedigen van strategische posities.

De Landstorm Jagers werden vooral ingezet voor het verdedigen van het vaderland bij een invasie, en hoewel ze geen deel uitmaakten van het reguliere beroepsleger, werden ze opgeleid en georganiseerd om effectief te kunnen opereren in geval van nood. Hun rol kan worden vergeleken met die van moderne reservisten.


Te Wapen!

Componist: H.C. Wins (reserve-Kapitein der Landweer)

Titel: Te Wapen!

Landweermobilisatie-Marsch 1914

Gecomponeerd in 1915

Eerbiedig opgedragen aan den Hoogedelgestrengen Heer W.J.R. Lanzing, Reserve-Luitenant-Kolonel, Commandant van het 5e Bataljon Landweerinfanterie en aan de verdere Officieren tot het Bataljon behoorende, of daarbij gedurende de mobilisatie dienstdoende. 

In 1915 bevond Nederland zich in een periode van spanning en onzekerheid. De mobilisatie van 1914, die was uitgeroepen als reactie op de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog, had een diepgaande impact op de samenleving en het militaire apparaat. Hoewel Nederland neutraal bleef, waren de gevolgen van de oorlog in de buurlanden voelbaar. De angst voor een mogelijke inval en de noodzaak om het land te beschermen, leidden tot een hernieuwde focus op defensie en militaire organisatie.

De Landweer, een reservistenleger dat was opgericht om in tijden van crisis het reguliere leger te ondersteunen, speelde een cruciale rol tijdens deze mobilisatie.


Generaal Lanzing Marsch

Componist: P.A. Stenz

 

Ik ga ervan uit dat Generaal Lanzing de W.J.R. Lanzing is die in de bovenstaande mars wordt genoemd. Hij was een officier van de Landweer Infanterie en betrokken bij de mobilisatie in 1914.

Tijdens deze periode componeerde P.A. Stenz ook verschillende marsen.

W.J.R. Lanzing was een reserve-generaal die tijdens de mobilisatie van 1914 diende bij de Landweer Infanterie, een onderdeel van de Nederlandse verdedigingstroepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland neutraal bleef tijdens het conflict, was het land voorbereid op eventuele invallen of vijandelijkheden. De Landweer was een reservestrijdmacht die werd opgeroepen tijdens mobilisaties en bestond voornamelijk uit oudere reservisten die al hun verplichte diensttijd hadden volbracht.


Schutterij

Defileer-Marsch Schutterij

Componist: Kapitein A.N. Polak

Titel: Defileer-Marsch

Gecomponeerd in 1883

 

Aan den Hoog Edel Gestr. Heer H. de Jongh, Kommandant van het 1e Bataljon van het Regiment Schutterij te Rotterdam


Majoor Visser-Marsch

Componist: Bart Verhallen (Kapelmeester der dienstdoende Schutterij te Schiedam)

Den Hoog Edel Gestrengen Heere G. Visser Bzn. Majoor-Commandant der dienstdoende Schutterij te Schiedam.


Feesttonen Marsch

Componist: A. Bruijn

Titel: Feesttoonen Marsch

Met de meeste achting opgedragen aan den Hoog Edel Gestrengen Heer A. van Beusekom, Luitenant Kolonel bij de diensdoende Schutterijen in Noord-Brabant, bij gelegenheid der 13e Jaarlijksche Schietwedstrijd te Bergen op Zoom op 25, 26, 27 juli 1886.

Tekst:

1. Verenigd is de schutterij,

en schiet hier om den prijs.

En kampt en strijd om roem en eer,

op joviale wijs.

Men wenst elkaar het beste toe,

blijft ver van ijverzucht.

En geeft bij ieder kranig schot,

aan gulle vreugde lucht.

En geeft bij ieder kranig schot,

aan gulle vreugde lucht.

 

2. Toch ijvert ieder schutter flink,

en toont hier wat hij kan.

Hetzij het geldt den roem van 't korps,

hetzij van man voor man.

En is de wedstrijd nu ten end,

is aan de plicht voldaan.

Dan schaart zich heel de troep bijeen,

en vangt de pret eerst aan.

Dan schaart zich heel de troep bijeen,

en vangt de pret eerst aan.

3. Van heinde en ver kwam men tezaam,

en toch voelt elk zich thuis.

Zolang er wijn in glazen kraalt,

verlangt men niet naar huis.

Men neemt het vuur het glas ter hand,

en stelt zich in een rij.

En één van zin roept heel de schaar,

lang leef de schutterij!

En één van zin roept heel de schaar,

lang leef de schutterij!


De Landbouw-Feestmarsch

Componist: C.H. Hüne (kapelmeester schutterij?)

Gecomponeerd in 1871.

Opgedragen aan den Weledelen Gestrengen Heer J.C.J.D. van Wessem, 1e Luitenant der Dienstdoende Schutterij te Tiel, Officier der Muziek en lid der feest-commissie voor de Tentoonstelling.

 

Gecomponeerd bij gelegenheid der 26e algemene vergadering van de Geldersche Maatschappij van Landbouw, gehouden te Tiel, den 1, 2 en 3 augustus 1871.

 

In de 19e eeuw bestonden er veel lokale en regionale verenigingen die zowel maatschappelijke als militaire doelen dienden. De Geldersche Maatschappij van Landbouw was opgericht om de landbouw te bevorderen in de provincie Gelderland. Ze richtten zich op het verbeteren van landbouwmethoden en het delen van kennis onder boeren.

De Schutterij, die een belangrijk deel uitmaakte van de lokale verdediging, had in deze tijd vaak een bredere maatschappelijke functie. Schutterijen waren georganiseerd in steden en dorpen, en de officieren en leden kwamen vaak uit de lokale burgerij en notabelen, zoals land- en boerenverenigingen. Tijdens grote maatschappelijke of feestelijke bijeenkomsten, zoals landbouwtentoonstellingen of vergaderingen van landbouwmaatschappijen, werd de Schutterij geregeld gevraagd om plechtigheden te begeleiden of deel te nemen aan festiviteiten.

Deze mars werd opgedragen aan J.C.J.D. van Wessem, een officier van de Dienstdoende Schutterij van Tiel, die ook betrokken was bij de organisatie van het feest.