Regiment Van Heutsz
Van Heutsz mars
Componist A. van Veluwen
De defileermars van het Regiment Van Heutsz is een samengestelde mars, ogebouwd uit drie verschillende liederen die verwijzen naar het voormalige Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). De mars werd gecomponeerd door A.J. van Veluwen en weerspiegelt muzikaal de geschiedenis en identiteit van het regiment.
De bekendste melodie is in deze mars, komt van het liedje Ajun, Ajun, in die hoge klapperboom. Dit gedeelte bevindt zich na de tromsolo.
Atjeh-Marsch


Componist: W.C. de Lange
Gecomponeerd in 1911
Een "hulde aan het Nederlandsche leger"
Propaganda mars met de (waarschijnlijke) tekst:
Atjeh's Kraton Marsch

Componist: W.J.J.M. Janssen
Opgedragen aan Mr. James Loudon, Gouverneur Generaal van Nederlands-Indië.
De Atjeh's Kraton Mars, opgedragen aan Gouverneur-Generaal James Loudon, is een muzikale ode aan een cruciaal moment in de Nederlandse koloniale geschiedenis. Tijdens zijn ambtsperiode in Nederlands-Indië (1872-1874) speelde Loudon een sleutelrol in het uitbreken van de Atjeh-oorlog, een conflict dat voortkwam uit de Nederlandse poging om het sultanaat Atjeh op Sumatra te onderwerpen. De mars weerspiegelt zowel de militaire ambitie als de tragiek van de oorlog, waarin de Kraton van Atjeh – het paleis van de sultan – symbool stond voor verzet en de koninklijke macht van de Atjehse heersers.
Deze mars zou de vastberadenheid en de complexiteit van de strijd eren, terwijl het tegelijkertijd een eerbetoon is aan Loudon's gouverneurschap, ondanks dat het werd gekenmerkt door zowel militaire mislukkingen als politieke controverse.
De Kraton is ons!

Componist: Sergeant Adrianus Korn van het Regiment Grenadiers en Jagers
Titel: De Kraton is ons!
Djambie - Storm Galop

Componist: M. Edzard Greve
Hulde aan het 12e Bat. Inf. Oost-Indische Leger
Hoogachtend opgedragen aan den wel edel gestrengen heer J.D. de Bruijn, ridder van de militaire Willemsorde, luitenant bij genoemd bataljon.
Generaal Van Heutsz Marsch

Componist: Arthur Bienbar
Hulde aan generaal Van Heutsz
Componist: N.A. Bouwman (directeur/dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel van het regiment Grenadiers en Jagers)
Titel: Hulde aan Van Heutsz
Geschreven in 1904.
Klapperboom Marsch - Nederlandsch-Indische Leger mars nr. 1

Componist: Paul Seelig
De Klapperboom Marsch is een mars die nauw verbonden is met het koloniale verleden van Nederlands-Indië.
Het woord "klapperboom" is de Nederlandse benaming voor een kokospalm, afkomstig van het woord "kelapa," dat kokosnoot betekent. Deze boom, die veel voorkomt in de tropische gebieden van de voormalige kolonie, speelde een belangrijke rol in het dagelijks leven van de lokale bevolking vanwege zijn veelzijdige toepassingen. Kokosnoten werden gebruikt voor voedsel, de bladeren en het hout voor bouwmaterialen.
Op het titelblad van deze mars staat onder de naam "Klapperboom Marsch" ook nog "Ajoen, ajoen" vermeld. Dit is een populaire traditionele Indonesische volksmelodie, vaak geassocieerd met Java. Het liedje werd in de koloniale tijd door zowel de lokale als de Nederlandse bevolking veel gezongen.
Deze mars is combineert dus de Nederlandse militaire muziek met traditionele Indonesische invloeden.
Koloniale Reserve mars

Componist: A. Thewissen
Kotta-Radja mars

De naam "Kotta Radja" is afkomstig uit het Maleis/Indonesisch en betekent letterlijk "Koningsstad" of "Stad van de Koning." Het woord "Kotta" (of "Kota") betekent "stad", en "Radja" (of "Raja") betekent "koning".
Componist: A.A. van Blommestein (officier van het Nederlands-Indische Leger)
Arr. Koos Mark
Opgedragen aan het Indische-leger ten gunste van de nabestaanden van de gesneuvelden in de Atjeh-oorlog.
Naar Atjeh mars

Componist: G. Sauvlet
Deze mars is waarschijnlijk geïnspireerd door de militaire campagnes van Nederland in Atjeh (Sumatra) tijdens de Atjeh-oorlog, die van 1873 tot 1904 duurde. Marsen zoals deze werden vaak geschreven om het gevoel van trots en verbondenheid te bevorderen en om patriottisme te vieren.
Generaal Vetter-Marsch

Componist: B.A. Verhallen
Arr. Koos Mark
In 1894 ondernam de koloniale overheid twee militaire expedities naar Lombok om hun prestige en macht te herstellen. De eerste expeditie, geleid door generaal-majoor J.A. Vetter, liep op een mislukking uit. Dit dwong het koloniale bestuur om een tweede missie op te zetten, met als doel zowel de verloren controle terug te winnen als wraak te nemen voor wat werd gezien als het ‘verraad van Lombok’. De onrust op het eiland was ontstaan door de onderdrukking van de islamitische bevolking door de Hindoe-Balinese vorst, wat de interventie van de koloniale overheid noodzakelijk maakte. Ter ere van Vetter werd jaarlijks een speciale dag gevierd, wat beschouwd kan worden als een voorloper van de huidige Veteranendag.
Atchin-Marsch

Componist: Maurice Hageman
Gecomponeerd in Batavia.
Eerbiedig opgedragen aan Louis, Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje
In de mars staat af en toe de tekst: "Ga je nu mee naar Atchin toe!"
Aan de Indische Helden

Tekst: Onbekend
Onderstaand zeemanslied uit 1875 kan ik vinden bij het wijsje "De Jongens van Jan de Witt", maar dit past niet goed bij de tekst van het lied "Aan de Indische Helden".

Feestmarsch
Componist: T.F. Markus (kapelmeester der Stafmuziek van het Nederlands Oost-Indisch Leger)
Titel: Feestmarsch, op. 30
Gecomponeerd in 1869
In 1869 werd het 250-jarig bestaan van Batavia groots gevierd. De stad, die in 1619 was gesticht door Jan Pieterszoon Coen namens de Verenigde Oost-Indische Compagnie, kende een rijke koloniale geschiedenis die tijdens deze jubileumviering uitgebreid werd herdacht. De festiviteiten waren vooral gericht op de Europese gemeenschap in Nederlands-Indië en omvatten optochten, concerten, vuurwerk en versierde straten.
NIWIN-Mars
Componist: J.P. Laro (dirigent Johan Willem Friso Kapel en Marinierskapel)
Titel: NIWIN Mars
Gecomponeerd in 1948.
De NIWIN Mars werd gecomponeerd ter ondersteuning van de Nationale Inspanning Welzijnsverzorging Indië (NIWIN), een welzijnsorganisatie die zich inzette voor Nederlandse militairen in Indonesië in de periode 1945-1950. Deze mars werd gecomponeerd als onderdeel van de bredere campagne om fondsen in te zamelen voor de welzijnsprojecten, die cruciaal waren voor het ondersteunen van de soldaten in het verre Nederlands-Indië.